|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
07/06/2002 |
Data da última atualização: |
05/11/2018 |
Autoria: |
Nogueira, R. J. M. C.; Moraes, J. A. P. V. de; Burity, H. A.; Silva Junior, J. F. da. |
Afiliação: |
Rejane Jurema Mansur Custódio Nogueira, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE/Laboratório de Fisiologia Vegetal; José Antônio Proença Vieira de Moraes, Universidade Federal de São Carlos - UFSCa; Hélio Almeida Burity, Empresa Pernambucana de Pesquisa Agropecuária; Josué Francisco da Silva Junior, Empresa Pernambucana de Pesquisa Agropecuária. |
Título: |
Efeito do estádio de maturação dos frutos nas características físico-químicas de acerola. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 4, p. 463-470, abr. 2002 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Physicochemical characteristics of Barbados cherry influenced by fruit maturation stage. |
Conteúdo: |
Este trabalho teve por objetivo avaliar características físico-químicas dos frutos de acerola, em três estádios de maturação. Foram usadas acerolas oriundas de duas matrizes (UFRPE 7 e UFRPE 8), durante as estações seca e chuvosa, num pomar comercial. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 (plantas matrizes x estádios de maturação dos frutos), e três repetições. Foram avaliados os teores de vitamina C e sólidos solúveis totais (SST), além do pH, do peso e tamanho dos frutos. As aceroleiras UFRPE 7 e UFRPE 8 produziram frutos com teores de vitamina C adequados tanto para o mercado interno como para o externo. Os frutos verdes apresentaram teores de vitamina C significativamente maiores que os maduros e semimaduros, podendo ser utilizados pela indústria farmacêutica. Houve influência sazonal nos teores de vitamina C nas características físicas (peso e diâmetros dos frutos) e físico-químicas (SST) das matrizes estudadas. O conteúdo de vitamina C foi mais elevado durante a estação seca, e decresceu com a maturação do fruto. A UFRPE 7 produziu frutos de melhor qualidade, apresentando também maior estabilidade nas características avaliadas do que a UFRPE 8. |
Palavras-Chave: |
Ácido ascórbico; Fruit; Quality. |
Thesagro: |
Fruto; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
ascorbic acid; Malpighia emarginata. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/22417/1/0463.pdf
|
Marc: |
LEADER 02088naa a2200253 a 4500 001 1107354 005 2018-11-05 008 2002 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNogueira, R. J. M. C. 245 $aEfeito do estádio de maturação dos frutos nas características físico-químicas de acerola. 260 $c2002 500 $aTítulo em inglês: Physicochemical characteristics of Barbados cherry influenced by fruit maturation stage. 520 $aEste trabalho teve por objetivo avaliar características físico-químicas dos frutos de acerola, em três estádios de maturação. Foram usadas acerolas oriundas de duas matrizes (UFRPE 7 e UFRPE 8), durante as estações seca e chuvosa, num pomar comercial. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 (plantas matrizes x estádios de maturação dos frutos), e três repetições. Foram avaliados os teores de vitamina C e sólidos solúveis totais (SST), além do pH, do peso e tamanho dos frutos. As aceroleiras UFRPE 7 e UFRPE 8 produziram frutos com teores de vitamina C adequados tanto para o mercado interno como para o externo. Os frutos verdes apresentaram teores de vitamina C significativamente maiores que os maduros e semimaduros, podendo ser utilizados pela indústria farmacêutica. Houve influência sazonal nos teores de vitamina C nas características físicas (peso e diâmetros dos frutos) e físico-químicas (SST) das matrizes estudadas. O conteúdo de vitamina C foi mais elevado durante a estação seca, e decresceu com a maturação do fruto. A UFRPE 7 produziu frutos de melhor qualidade, apresentando também maior estabilidade nas características avaliadas do que a UFRPE 8. 650 $aascorbic acid 650 $aMalpighia emarginata 650 $aFruto 650 $aQualidade 653 $aÁcido ascórbico 653 $aFruit 653 $aQuality 700 1 $aMoraes, J. A. P. V. de 700 1 $aBurity, H. A. 700 1 $aSilva Junior, J. F. da 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 37, n. 4, p. 463-470, abr. 2002
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/12/2023 |
Data da última atualização: |
03/04/2024 |
Autoria: |
COELHO, W. A. A.; OLIVEIRAM G. M.; SANTOS, C. B. dos; SILVA, W. O. da; BARROS, J. R. A.; SIMOES, W. L.; ANTONIO, R. P.; ANGELOTTI, F. |
Afiliação: |
WINNGLYDE SHEKSP SOARES COELHO, UPE; GILMARA MOREIRA OLIVEIRA, Bolsista FACEPE; CAMILA BARBOSA DOS SANTOS, UPE; WESLLEY OLIVEIRA DA SILVA, UPE; JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Bolsista FACEPE; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; RAFAELA PRISCILA ANTONIO, CPATSA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA. |
Título: |
The combination of abiotic stresses influences the physiological responses and production of Macroptilium genotypes. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology Reports, Dec. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s40502-023-00769-x |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
On-line. |
Conteúdo: |
Combined abiotic stress may harm forage yield due to the direct effects on physiological and production processes. There fore, this study assessed the development of Macroptilium genotypes native to the Brazilian semi-arid region under the combination of water deficit and temperature in crop seasons. The experiments were conducted in 2021 and 2022, using five Macroptilium genotypes and combined water and temperature stress, in factorial 5 × 4 × 2 with five genotypes, four water availabilities (25, 50, 75, and 100% field capacity) and crop seasons (Season 1–high temperature and Season 2–temperature moderate) with four replications. Physiological analyses were performed 30 days after planting, aided by a portable infrared gas analyzer and Chlorophyllometer. Next, cutoffs were made for production assessments (leaf and shoot dry mass, leaf shoot dry mass content, plant dry mass, forage accumulation rate, and water use efficiency). The data were subjected to analysis of variance by the Scott-Knott test and regression for water availability. The interplay between water availability and crop season temperatures exerted a notable influence on the physiological, biometric, and production characteristics of Macroptilium genotypes. Opting for the warmest season for planting proved to be advantageous in enhancing the yield of the genotypes under scrutiny, thereby elevating water use efficiency. Notably, the A59 and L34 genotypes exhibited superior plant dry mass and forage accumulation when exposed to higher temperatures and less than 100% water availability. These findings suggest that A59 and L34 may hold promise as prospective cultivars of Macroptilium sp. with a heightened tolerance to combined abiotic stresses. MenosCombined abiotic stress may harm forage yield due to the direct effects on physiological and production processes. There fore, this study assessed the development of Macroptilium genotypes native to the Brazilian semi-arid region under the combination of water deficit and temperature in crop seasons. The experiments were conducted in 2021 and 2022, using five Macroptilium genotypes and combined water and temperature stress, in factorial 5 × 4 × 2 with five genotypes, four water availabilities (25, 50, 75, and 100% field capacity) and crop seasons (Season 1–high temperature and Season 2–temperature moderate) with four replications. Physiological analyses were performed 30 days after planting, aided by a portable infrared gas analyzer and Chlorophyllometer. Next, cutoffs were made for production assessments (leaf and shoot dry mass, leaf shoot dry mass content, plant dry mass, forage accumulation rate, and water use efficiency). The data were subjected to analysis of variance by the Scott-Knott test and regression for water availability. The interplay between water availability and crop season temperatures exerted a notable influence on the physiological, biometric, and production characteristics of Macroptilium genotypes. Opting for the warmest season for planting proved to be advantageous in enhancing the yield of the genotypes under scrutiny, thereby elevating water use efficiency. Notably, the A59 and L34 genotypes exhibited superior plant dry mass and forage accumulation ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Déficit hídrico; Estresses abióticos; Fisiologia das culturas; Plantas nativas. |
Thesagro: |
Espécie Nativa; Fisiologia; Genótipo; Leguminosa Forrageira; Mudança Climática; Temperatura. |
Thesaurus NAL: |
Abiotic stress; Climate change; Forage legumes; Macroptilium. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160014/1/The-combination-of-abiotic-stresses-influences-the-physiological-responses-and-production-of-Macroptilium-genotypes..pdf
|
Marc: |
LEADER 02904naa a2200397 a 4500 001 2160014 005 2024-04-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s40502-023-00769-x$2DOI 100 1 $aCOELHO, W. A. A. 245 $aThe combination of abiotic stresses influences the physiological responses and production of Macroptilium genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOn-line. 520 $aCombined abiotic stress may harm forage yield due to the direct effects on physiological and production processes. There fore, this study assessed the development of Macroptilium genotypes native to the Brazilian semi-arid region under the combination of water deficit and temperature in crop seasons. The experiments were conducted in 2021 and 2022, using five Macroptilium genotypes and combined water and temperature stress, in factorial 5 × 4 × 2 with five genotypes, four water availabilities (25, 50, 75, and 100% field capacity) and crop seasons (Season 1–high temperature and Season 2–temperature moderate) with four replications. Physiological analyses were performed 30 days after planting, aided by a portable infrared gas analyzer and Chlorophyllometer. Next, cutoffs were made for production assessments (leaf and shoot dry mass, leaf shoot dry mass content, plant dry mass, forage accumulation rate, and water use efficiency). The data were subjected to analysis of variance by the Scott-Knott test and regression for water availability. The interplay between water availability and crop season temperatures exerted a notable influence on the physiological, biometric, and production characteristics of Macroptilium genotypes. Opting for the warmest season for planting proved to be advantageous in enhancing the yield of the genotypes under scrutiny, thereby elevating water use efficiency. Notably, the A59 and L34 genotypes exhibited superior plant dry mass and forage accumulation when exposed to higher temperatures and less than 100% water availability. These findings suggest that A59 and L34 may hold promise as prospective cultivars of Macroptilium sp. with a heightened tolerance to combined abiotic stresses. 650 $aAbiotic stress 650 $aClimate change 650 $aForage legumes 650 $aMacroptilium 650 $aEspécie Nativa 650 $aFisiologia 650 $aGenótipo 650 $aLeguminosa Forrageira 650 $aMudança Climática 650 $aTemperatura 653 $aDéficit hídrico 653 $aEstresses abióticos 653 $aFisiologia das culturas 653 $aPlantas nativas 700 1 $aOLIVEIRAM G. M. 700 1 $aSANTOS, C. B. dos 700 1 $aSILVA, W. O. da 700 1 $aBARROS, J. R. A. 700 1 $aSIMOES, W. L. 700 1 $aANTONIO, R. P. 700 1 $aANGELOTTI, F. 773 $tPlant Physiology Reports, Dec. 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|